Thursday, February 22, 2024

Trükime raha ja toodame relvi!

 USA-s on levitatud viimastel kuudel järgnevat narratiivi. Püüdes mõjutada just kongresmene.

Eraldame raha Ukraina (või kellegi muu) abistamiseks, müüme selle eest neile USA-s toodetud relvi ning raha jääb teie valimisringkonna töötajatele ja ettevõtetele.


Paistab väga ilus jõukuse loomine? Arvestades veel, et raha ei tule kellegi käest, vaid see trükitakse.


Tegelikult on asi palju hullem. Sellest arusaamiseks piisab algkooli matemaatikast. Tuleb vaid viitsida natuke mõtelda.

Jälgime raha. See luuakse arvutis. See liigub lõpuks USA sees olevate ettevõtete ja töötajateni. Neil on selle tulemusel raha rohkem. Peaksid olema õnnelikud? Ei.

Toimub relvade ja laskemoona tootmine, mis jõuavad Ukrainasse ja tambitakse seal mustmulda. Protsess vajab töötajaid ja materjale. Need töötajad ei osale samal ajal muus majanduses ja ei tooda midagi, mida USA inimesed võiks tarbida. Sama on ka materjalide ja komponentide osas. Nende arvelt ei tehta midagi, mida ameeriklased võiks tarbida.


Summana: raha hulk suureneb ja nende eest osta võimalike toodete hulk kahaneb.

Isegi baasmajandusteadust õppimata on selge, et see on retsept inflatsiooniks. Seda hakatakse omakorda intressidega ohjama ja saadakse suur finantskriis.


Küüniliselt võttes võib mõni relvatööstuse piirkonnast pärit kongresmen küll mõelda, et tema piirkonda tuleb raha, mis läheb odavamaks ühtlaselt kogu riigi ulatuses. See on see, mille peale abi läbisurujad panustavad. See aga hävitab USA tugevuse. Ja mingil hetkel ka nende võimekuse meie julgeolekut toetada.


2 comments:

  1. Muidu asjalik märkus aga ühe olulise, fataalse veaga - "Toimub relvade ja laskemoona tootmine, mis jõuavad Ukrainasse ja tambitakse seal mustmulda."

    Ei tambita lihtsalt mustmulda, vaid hoopis hävitatakse vaba maailmat ründavat vaenlast. Ilma seda tegemata halveneks nii Ukraina, Eesti kui ka USA julgeolek mis on majandusliku korra aluseks.

    Selliselt kulutatud raha on praegu parim võimalik investeering mida USA teha saab ning selle tegemine omab Eesti julgeolekule kordades suurimat mõju kui USA enda või Eesti kaitsevõimesse investeeritud raha.

    ReplyDelete
  2. See on teine teema.
    Aga raske on pidada "heaks investeeringuks", julgeoleku suuurenemiseks jne. midagi, mille tulemusel Venemaa sõjavägi suureneb ca 10x, kümned relvade näidised on läinud masstootmisesse ja USA liigub kiirelt maksejõuetuse poole.

    ReplyDelete