Thursday, July 16, 2009

Müüge iraanlastele lennukeid

Vaadates uudiseid koledast lennukatastroofist, tekkis tunne, et miks inimesed peavad kannatama poliitika pärast ja oma eluga riskima.
Iraani suunas oleks läänel mõistlik sõbralikemaid samme astuda. Venemaa püüab seal oma positsioone tugevdada, seda tehakse sageli vaid maailma ja selle regiooni stabiilsuse hinnaga. Euroopale oleks kasulik, kui nüüd lõpuks allkirjastatud Nabucco'sse Iraani gaas voolaks. Eks Venemaa teeb kõik, et see nii ei läheks.
Lisaks majanduslikule (ja sellest tulenevale poliitilisele) huvile võiks USA-le väike lähenemine tuhandeid aastaid regiooni juhtriigiks olnud Iraaniga kasuks tulla ka muudes asjades. Raske on sõjaliselt Afghanistanis, ajalooliselt pole seal vist välisvõim võita suutnud. Kindlasti ei õnnestu see läänelikul demokraatlikul riigil. Viimasel ajal on läinud kuumemaks olukord juba Pakistanis. Küll ebatõenäoline, kuid võimalik, kontrolli minek selles riigis ektreemsema seltskonna kätte oleks päris hirmus - see riik pole palju väiksem rahvaarvult Venemaast, omades samas ka tuumarelva.
Seega lennukite müük Iraanile oleks päris hea zest. Vaevalt see tehnika Iraani lääne demokraatiale ohtlikumaks teeks. Samas kuluks majanduskriisi käes vaevlevale läänele naftaraha ära, abi lennukitööstusele oleks ka teretulnud. See väike samm oleks lihtsalt ilus proov, eks siis saab edasi vaadata, kuidas asjad kulgevad.

No comments:

Post a Comment