Saturday, September 26, 2009

Kuidas USA uut lõksu ehitab

USA loob paljudele inimestele oma "majanduse stimuleerimise" poliitikaga uut lõksu tulevikus. Riik teeb kahte asja, et majandust turgutada: hoiab intresse madalal ja pumpab lisaraha turule.
Odavad intressid soodustavad tegema valesid investeeringuid: inimestele tundub praegu odavmüügist saadav kinnisvara odavana, selle eest laenu tagasimaksmine madala intressiga ei tundu probleemsena. Samas loobitakse riigi poolt raha turule - see viib paratamatult intressitaseme tõusuni. Minu arvates läheb ka EURIBOR kõrgemale eelmise sügise tipust, rääkimata USD intressidest.
Kui siis inimestel on vaja hakata maksma laenudelt suuremat intressi, siis ongi õnnetus käes. Enam-vähem sama kehtib ka ettevõtete puhul (madala intressiga tunduvad paljud investeeringud, mida normaalse intressiga ei kaalutakski, mõistlikud). Ka meie turul on mõtteid kinnisvara ostmisest ca 9% tootlusega. Selliste numbrite puhul peab laenukapitaliga finantseerimise osa väga väike olema - praeguste pankade marginaalide ja oodatava intressitaseme tõusuga läheb koguintress sellest tootlusest mingil hetkel mööda.
Kapitalismi viga on, et turg ei ole lõpuni ideaalne, sellest tekivadki lainetused. Mida vabam on turg, seda kiiremini ta tasakaaluseisundi saavutab. Kui valitsus hakkab tasakaalu ise reguleerima, siis tulevadki valed otsused ja ebaefektiivsus, mille eest rahval tulevikus maksta tuleb.

No comments:

Post a Comment