Friday, January 07, 2011

Kuidas kinnisvarabuumiga raha teenida

Järgnev jutukene kuidas odavalt kinnisvarabuumi ajal rikkaks saada. Tore lugu, kui see ei oleks võimalik ka meie kodumaal.
Elab vabaabielupaar (see annab vajalikud erinevad perekonnanimed), naise vanematele on tagastatud küllaltki atraktiivses kohas pealinna lähedal talukoht, mees omab maareformi ja kinnisvarabuumi ajal õitsvat maamõõdufirmat. Sellest kipub aga väheks jääma, ootamatult kätte sattunud suurt maatükki ei raatsi lihtsalt maha müüa, vaid kinnisvarabuumi kasutades peaks maa väärtustama (nii ju kogu aeg ajakirjanduses majandusele soovitatakse).
Kõik oleks nagu lihtne, kuid ometigi on mõned probleemid: sõiduteid pole nõukogude ajal püüdnud keegi ehitada tulevast ehitusbuumi silmas pidades, muid kommunikatsioone ei peetud nõukogude ajal tööliste suvilapiirkonnas üldse eriti vajalikuks. Kuid ega see eriti ettevõtlikke kinnisvaraarendajaid heiduta - nagu jumala abiga on naaberkrundile nõukogude ajal valminud suur puhkekeskus, mille juurde toovad nii teed, kui millega on ühendatud ka enamus kommunikatsioone. Nüüd oleks vaja kõik see oma kinnisvaraprojekti jaoks ära kasutada. Enne projekti käivitamist on vaja teha detailplaneering ja on selge, et ükskõik kui hooletu naaberkrundi omanik selliste plaanidega ei nõustu. Kuid ka siin on abi lähedal: puhkekeskusel on rentnik, kellega pole raske sõprust sobitada. Küsimus on aga tema volitustes anda vajalikke kooskõlastusi. Selleks on lihtne lahendus: detailplaneeringu koostab mehe firma, kes kinnitab kohalikule omavalitsusele, et puhkekeskuse rentnikul on kõik õigused omanikku esindada, naiivne vald usaldusväärse maamõõtja sõna usubki ja naisele kuuluva maa detailplaneering võetaksegi vastu. Ehitus võib alata.
Kõik võib-olla lõppekski ilusalt, kui puhkekeskuse uusi omanikke ei häiriks mängivate laste vahelt läbi kihutavad autod, pidev soov naaberkrundil prügi ladustada ja kogu krunti mingi kommunikatsiooni vedamiseks üles kaevata.

No comments:

Post a Comment